Haalbaarheidsonderzoek Solar Carports Heiloo Energie

Op aanvraag van Heiloo Energie en Cohesie (de zonne-project coöperatie gelieerd aan Heiloo Energie) heeft ESNH een project opgezet om de haalbaarheid van coöperatieve solar carports in de gemeente via een quick scan te onderzoeken. Eerst werd in overleg met de besturen een stappenplan ontwikkeld, daarna werd een aanvraag voorbereid voor een subsidie die de provincie Noord-Holland speciaal in het leven heeft geroepen om solar carports te stimuleren.

Leermomenten

Met dit alles voelden de Heiloose organisaties zich al erg gesteund. De subsidie werd aangevraagd door Heiloo Energie zelf, en tijd later daadwerkelijk gehonoreerd. Sinds ongeveer een maand zijn projectleiders van ESNH concreet aan de slag om de haalbaarheid in te duiken. Heiloo Energie en Cohesie blijven nauw betrokken, en hun lokale kennis en netwerken worden goed benut. Nog maanden verwijderd van het projecteinde kunnen we natuurlijk nog geen conclusies trekken. Wel hebben we al best wat geleerd, waarbij gelijk nieuwe vragen opkomen. Zo heeft de provincie een vervolgsubsidie voor de bouw van grotere solar carports (boven de 420 MWp), maar zelfs met die subsidie krijg je een businesscase niet zomaar rond.

Koppelkansen

Afname van stroom van een afnemer op of naast het terrein kan helpen met de rendabiliteit, maar hoe werkt dat, en hoe krijg je afnemers mee? En: solar carports op parkeerterreinen van sportparken zijn in het algemeen moeilijk rendabel te krijgen; tegelijk zijn de eigenaars van dat soort terreinen vaak gemeenten, en als die mee willen werken kan het in potentie juist een positief verhaal worden. Kortom, er is nog een lange zonnige weg te gaan, maar de eerste stapjes naar een coöperatieve solar carport in Heiloo zijn gezet. Ook interesse in een coöperatieve solar carport in je buurt? Kijk eens op de handige online tool voor een eerste check, en wie weet kan ESNH je ook verder helpen.

Foto: solar carport van energiecoöperatie Endura in Harderwijk