‘Samen met inwoners en gemeenten nemen we de regie over een betaalbare, lokale en duurzame warmtevoorziening.’
Warmte
Binnen Energie Samen werken we onder andere vanuit het buurtwarmte-concept waar landelijk inmiddels meer dan 100 initiatieven mee werken. In Noord-Holland bijvoorbeeld Ketelhuis WG in Amsterdam, Zonnewarmte (voorheen Spaargas) in Haarlem, het Warmtenet Muiderberg en Buurtwarmte Enkhuizen. Ook in andere gemeenten zijn er lokale warmte-initiatieven zoals in Breezand, Graft-De Rijp, Hoorn, Heiloo, Amstelveen, Uitgeest, Velsen, etc. etc.
We werken met uiteenlopende warmtebronnen als zonnewarmte, aquathermie, luchtwarmte, bodemwarmte en restwarmte. Warmteopslag krijgt steeds meer aandacht. Kortom het bruist en broeit.

ESNH-Praktijknetwerk Warmte
We hebben sinds enkele jaren in Noord-Holland een buurtwarmte-netwerk. Dit gaat nu verder ESNH-Praktijknetwerk Warmte, waarin lokale initiatieven regelmatig contact kunnen onderhouden, wisselend online en op locatie.
-
Binnen het netwerk willen we vooral kennis en ervaringen uitwissen en elkaar inspireren. Inmiddels hebben we contacten met veertig lokale initiatieven. Daarmee hebben we ons netwerk zoals we wilden fors uitgebreid en nu in 30 Noord-Hollandse gemeenten contacten.
-
We gaan door om bestaande initiatieven te ondersteunen en nieuwe initiatieven op weg te helpen. Eén van onze ideeën is om samen met zusterorganisaties een training/opleiding voor procesbegeleider Duurzame Warmte Samen aan te bieden.
Heb je belangstelling voor zo'n training, behoefte aan andere ondersteuning of wil je gewoon aansluiten om kennis en ervaring uit te wisselen, neem dan contact op met Guus Wattel.
Afwegingskader Duurzame Warmteopties
Bij het onderzoek naar haalbaarheid, wenselijkheid en betaalbaarheid van fossielvrije warmteopties voor een buurt of wijk spelen uiteenlopende overwegingen een rol. De afgelopen jaren zien we vaak een sterke nadruk op kosten en mogelijke baten om te bepalen of een optie bijvoorbeeld betaalbaar of rendabel of economisch haalbaar.
Behalve financiële overwegingen spelen echter ook niet-financiële aspecten vaak een rol: is het toegestaan, is er draagvlak, is het duurzaam, is het inpasbaar in de openbare ruimte of de afzonderlijke woningen en is het verbindend in de gemeenschap’?
Energie Samen Noord-Holland is daarom groot voorstander van een transparant afwegingskader voor fossielvrije warmteopties en heeft onderstaand document opgesteld om hier een bijdrage aan te leveren.
Conferentie Duurzame Warmte Samen in Noord-Holland
Op 15 februari 2024 organiseerde ESNH de conferentie Duurzame Warmte Samen in Noord-Holland, in Warmenhuizen.
Daar staken 85 deelnemers van 40 lokale initiatieven uit 30 Noord-Hollandse gemeenten de koppen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en dilemma's te bespreken. Want die zijn er ook.
Niet alle vragen zijn beantwoord, integendeel, maar het verhaal van de warmtetransitie 'van onderop' is wel weer iets verder verdiept en verbreed en er zijn weer veel nieuwe verbindingen gelegd.
De bevindingen naar aanleiding van de conferentie zijn hier te vinden.

Meer weten over Buurtwarmte?
Wil je als gemeente of energiegemeenschap aan de slag met buurtwarmte of meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Guus Wattel
