Ondersteuning (door)start Energiecoöperatie Dijk en Waard succesvol

Met ondersteuning van Energie Samen Noord-Holland zijn de afgelopen maanden twee energie-initiatieven in Heerhugowaard en Langedijk samengevoegd en gereorganiseerd. Onder de naam Energiecoöperatie Dijk en Waard is een ambitieus plan opgesteld. Op 5 april werd tijdens een drukbezochte avond het startschot gegeven om samen aan de slag te gaan.

In iedere regio in Noord-Holland een sterke energiegemeenschap. Dat is volgens Energie Samen Noord-Holland en Provincie Noord-Holland noodzakelijk om de energietransitie in onze provincie te laten slagen. De samenvoeging van Langedijk en Heerhugowaard tot gemeente Dijk en Waard was een goede aanleiding om de twee ‘bestaande ‘slapende’ initiatieven in dit gebied te samen te voegen en te versterken. Met Energiecoöperatie Dijk en Waard is een goede basis gelegd om tal van duurzame projecten van de grond te krijgen.

Thematafels

Op 5 april vond het officiële startschot plaats van de vereniging. In buurthuis De Deel konden meer dan 50 geïnteresseerden meemaken dat de energiecoöperatie zo snel mogelijk concreet de inhoud inging. Na een opening en kennismaking door voorzitter Klaas Zwart kreeg de wethouder Klimaat en Energie, René Schoemaker, het podium om plannen van de gemeente kort toe te lichten. Hij gaf aan zeer blij te zijn met de energiecoöperatie, aangezien alle krachten en samenwerking volgens hem nodig zijn om de hoge en nodige doelen te bereiken op energiegebied.

Daarna konden de bezoekers zich voegen aan de vijf zogenoemde ‘thematafels’. Daar werd onder leiding van deskundigen gesproken over de thema’s woningverduurzaming, collectieve zonnedaken, opslag/buurtbatterij, wind/zon op land en coöperatieve warmte.

De gesprekken aan de thematafels waren creatief en enthousiast. De opbrengst daarvan is onder meer een rijkdom aan ideeën over hoe bewoners en MKB hun omgeving ‘van onderaf’ kunnen gaan verduurzamen de komende jaren. Voor collectieve zonnedaken kon aangekondigd worden dat een ondernemer zijn grote dak aanbiedt. Bestuurder Peter Oudhuis over de thematafels: ‘Ik ben erg blij met de vele positieve reacties en concrete plannen. Samen kunnen we de handen uit de mouwen steken om die te realiseren.’

Meer informatie is te vinden op: www.decdew.nl.