aerial view of green grass field during daytime

Start werkgroep coöperatieve zonneparken

We nodigen je van harte uit om in gezamenlijkheid een platform/werkgroep over coöperatieve zonneparken te beginnen.

Zonneparken worden hot in Noord-Holland. Ongeveer 1000 Gwh aan zonneparken moeten er zijn in 2030, zo staat er in de RES voor Noord-Holland geschreven. Dat zou groene stroom zijn voor 285.000 huishoudens met huidig verbruik. Het zou dan gaan om rond de 1500 hectare grond voor 4,5 miljoen zonnepanelen. Een gigantische klus, die we niet over willen laten aan alleen ontwikkelaars en overheden.

Nu de RES-zoekgebieden bekend zijn, hebben veel ontwikkelaars hun oog laten vallen op percelen en vaak al afspraken gemaakt met de eigenaars daarvan. Energiecoöperaties blijken meestal minder assertief op deze wijze. Maar dankzij de teksten die wij als Energie Samen Noord-Holland in de RES-en hebben gekregen over ‘minimaal 50% lokaal eigendom’, maken lokale overheden nu ernst met het woord participatie rondom energieprojecten. Ontwikkelaars voelen dat fijntjes aan en zoeken contact met energiecoöperaties voor samenwerking. Maar hoe werkt zo’n samenwerking? En:

  • hoe doorloop je een zonnepark-project als energiecoöperatie?
  • en wat als je zelf een perceel op het oog hebt?
  • welke financieringsvormen zijn geschikt?
  • doen we SDE of SCE of allebei?
  • hoe werkt procesparticipatie goed?
  • wat zijn (financiële) risico’s?
  • komt Liander nou door met die netversterking?

Dit soort vragen speelt nu al, en zal naar verwachting alleen maar dringender worden naarmate het jaar 2030 naderbij komt.

Vroeg of laat zal de ambitieuze energiecoöperatie in Noord-Holland hiermee aan de slag gaan. Sommige zijn al zo ver. Hoog tijd dus om bestaande kennis uit te wisselen, samen nieuwe kennis te vergaren en coöperatieve zonneparken in Noord-Holland een grote zwengel te geven. Laten we samen een platform zonneparken vanuit ESNH opzetten. En ook samen de agenda bepalen. Manuel biedt aan desgewenst te helpen met faciliteren (agenda’s maken, vergaderingen regelen, voorzitten etc.). Uitgangspunt is in principe via videocall vergaderen (lekker gemakkelijk) en naar wens live. De Noordhollandse Energie Coöperatie en de Zonnecoöperatie West-Friesland zijn al van de partij.

Schroom niet en meld je, zonder verplichtingen, aan voor de werkgroep via: manuel.den.hollander@energiesamennoordholland.nl