Verslag en terugkijklink kennissessie introductie in energiedelen van 12 juni 2025

Aan de online kennissessie Introductie in energiedelen namen vele tientallen mensen van energie-initiatieven, gemeenten en bedrijven in Noord-Holland actief deel. Er blijken veel vragen te zijn en veel zaken zijn ook nog niet duidelijk.

De kennissessie Introductie in energiedelen werd op 12 juni jl. georganiseerd door ESNH samen met de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) op verzoek van de Energieregio NH.
Er bleek grote interesse in dit onderwerp te zijn en het bleek dat er veel vragen leven over wat is en kan energiedelen of local4local (L4L) zijn, over energiegemeenschappen en nieuwe vormen van samenwerken, over opslag, over gedragsverandering ten aanzien van gebruik van stroom en/of warmte/koeling, over financiering, over de juridische ontwikkelingen.
Deze onderwerpen kwamen onder meer aan de orde aan de hand van een zestal voorbeelden: Zuiderlicht in Amsterdam, Grunneger Power in Groningen, Gemeente Leudal in Limburg, Wattnu in Gooise Meren, Zonnewarmtenet in Haarlem en FlexCitizen in Amsterdam.


Tijdens en na deze sessie kwamen voor een aantal vragen nog een paar extra reacties:

  • De vraag of een directe lijn voor stroom of gas zonder gebruik van het publieke net wettelijk is toegestaan. Reacties:
    • Antwoord van Schoonschip: We zijn bij Schoonschip al jaren stroom aan het delen middels en smartgrid. (dat is lijntje trekken in het kwadraat, voor een buurt). Dit kan alleen op grond van een ontheffing van de elektriciteitswet. De ontheffing loopt binnen enkele jaren af en we zoeken nu naar een oplossing. Hierbij wordt ook gekeken naar de nieuwe energiewet. Deze oplossing is nog niet in zicht. Greenprint 
  • De vraag over hoe de geografische afstand is gedefinieerd voor energiedelen in een energiegemeenschap: Reactie: Zie de definitie van Energiegemeenschap in de Energiewet: 
    “Een juridische entiteit die ten behoeve van haar leden, vennoten of aandeelhouders activiteiten op de energiemarkt verricht en als hoofddoel heeft het bieden van milieuvoordelen of economische of sociale voordelen aan haar leden, vennoten of aandeelhouders of aan de plaatselijke gebieden waar ze werkzaam is, en niet is gericht op het maken van winst” .
    Mogelijk kan deze vraag verder beantwoord worden tijdens het online webinar op 25 juni a.s. https://energiesamennoordholland.nl/webinar-batterij-en-energiedelen-in-juridisch-perspectief/,
  • De vraag: Wat zijn de ramingen waarmee je gelijktijdig gebruik kunt verhogen van het gemiddelde van 30%? Reactie: dit is afhankelijk van het wijkprofiel van zowel energiegebruik als energieopwek en daarmee ook de aanwezigheid van opslag. 
  • De vraag: De voorbeelden lijken nu nog vooral te gaan over gebieden met mensen die zelf kunnen investeren. Zijn er ook voorbeelden met meer aandacht voor energierechtvaardigheid/dus bewoners met kleine beurs. Reactie: Bij Grunneger Power en Energie van Lochem is hiervoor aandacht. Bij FlexCitizen zijn hiervoor verschillende mogelijkheden in ontwikkeling.
  • De vraag: Hoe kan energiedelen financieel interessanter worden? Reactie: door energiebelasting af te schaffen voor lokale levering o.b.v. energiedelen mogelijk. Zie ook de verschillende voorbeelden en de kennisbank op de website local4local.nu.

Kijk vooral terug naar de opname van deze online lunchsessie of bekijk de presentatie met in de bijlagen succes- en faalfactoren, verdiepende en verhelderende informatie en verwijzingen naar relevante bronnen.

Opdrachtgevers en partners van deze kennissessie

Opdrachtgever en partner in de uitvoering van RES in Noord-Holland: https://energieregionh.nl/
Partner in de Participatie Coalitie Noord-Holland (PCNH) en mede-ontwikkelaar van deze kennissessie: https://www.mnh.nl/

Vragen of verzoek om ondersteuning bij het verkennen van energiedelen in jouw omgeving

Neem contact op met Liesbet Hanekroot liesbet.hanekroot@energiesamennoordholland.nl